Οι Ασφαλιστικές Εισφορές με το Νέο Νομοσχέδιο

Η Κλίμακα των Αυτοαπασχολούμενων, Ελ. Επαγγελματιών κλπ

*Για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν έχουν συμπληρώσει 5 έτη ασφάλισης και μέχρι 31/12/2019 δεν υπάγονταν σε καθεστώς καταβολής μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, είναι δυνατή η εφαρμογή των ανωτέρω από 1/1/2020 και για όσο χρονικό διάστημα υπολείπεται τη συμπλήρωση πέντε (5) ετών.

Η Κλίμακα των αγροτών

 

Όπως είναι ήδη γνωστό, η αποπληρωμή των εισφορών του μηνός Ιανουαρίου 2020 για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, θα γίνει τελικά έως τις 20 Μαρτίου 2020. Οι ασφαλιστικές εισφορές για τους εν λόγω ασφαλισμένους θα υπολογιστούν σύμφωνα με την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία. Ωστόσο, από την επόμενη ημέρα της ψήφισης του νόμου στη Βουλή, δηλαδή από την Παρασκευή, θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα του Ε.Φ.Κ.Α. στην οποία θα μπορούν οι ασφαλισμένοι να επιλέξουν, εφόσον το επιθυμούν, ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του κόμβου, οι ασφαλισμένοι που επιθυμούν να ενταχθούν σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία για το έτος 2020 θα έχουν στη διάθεσή τους ένα χρονικό περιθώριο περίπου δύο εβδομάδων (σ.σ. ίσως και λιγότερο, γιατί ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί πόσο ακριβώς θα είναι αυτό το χρονικό διάστημα) ώστε να επιλέξουν την κατηγορία που θέλουν και στη συνέχεια να οριστικοποιήσουν τη βούλησή τους.

Στη συνέχεια, εφόσον ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από τις υπηρεσίες του Ε.Φ.Κ.Α ώστε να αναρτηθούν εγκαίρως τα σχετικά ειδοποιητήρια για τις ασφαλιστικές εισφορές του μηνός Ιανουαρίου 2020, που όπως τονίσαμε πρέπει να καταβληθούν έως τις 20 Μαρτίου 2020. Ο Ε.Φ.Κ.Α. θα έχει δηλαδή στη διάθεσή του ένα μικρό χρονικό περιθώριο για να «τρέξει» τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να αναρτηθούν όλα τα ειδοποιητήρια των εισφορών του μηνός Ιανουαρίου 2020, τα οποία όπως σημειώσαμε θα έχουν είτε την κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία ή τις ανώτερες που έχουν επιλεχθεί από τους ίδιους τους ασφαλισμένους.

Πηγή: (https://www.taxheaven.gr)